

Iturria: Irekia
- Gai nagusia: “Zientzian eta ebidentzian oinarritutako irtenbide jasangarrietarantz aurrera egitea Garapen Jasangarrirako 2030 Agendarako”
- “Itsaspeko bizitza eta arrantzaren jasangarritasunarekin duen lotura” da nazioarteko topaketan berrikusiko den GJH´etako bat.
- Ixone Soroa, Arrantza eta Akuikultura zuzendariak “Itsasotik platera” solasaldian parte hartuko du uztailaren 16an, asteazkena, Bermeoko atuna, Arabako Errioxako ardoak, Euskal sagardoa eta Txakolina sustatuz Manhattaneko jatetxe onenen artean
Ixone Soroa Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Saileko Arrantza eta Akuikulturako zuzendaria New Yorken izango da uztailaren 17an, Nazio Batuen Erakundeko Ekonomia eta Gizarte Kontseiluak (ECOSOC) antolatu duen Garapen Jasangarriari buruzko Goi Mailako Foro Politikoan (HLPF) parte hartzeko. Foroaren gai nagusia da “Zientzian eta ebidentzian oinarritutako irtenbide jasangarri eta inklusiboetarantz aurrera egitea Garapen Jasangarrirako 2030 Agendarako eta Garapen Jasangarrirako Helburuetarako”. “Itsaspeko bizitza eta arrantzaren jasangarritasunarekin duen lotura” da nazioarteko topaketan sakontasunez berrikusiko den Garapen Jasangarrirako Helburuetako bat (14. GJH).
Foroaren saioez gain, ekitaldi paraleloak, VNR-Borondatezko Berrikuspen Nazionalak, ekitaldi bereziak eta erakusketak ere egingo dira. Uztailaren 17an, New Yorkeko Cervantes Institutuak hartuko duen NBEren topaketan Euskadiko eta Hawaiko hubek parte hartuko dute, itsasoari eta arrantzari buruzko 2030 Agendaren eredu gisa. Orain dela aste batzuk, bi herrialdeek Nizako lan-jardunaldietan parte hartu zuten.
Asteazkenean, uztailaren 16an, arrantzaleen zaindariaren egunean, Ixone Soroak atunaren balio-kateko eragileen arteko “Itsasotik platerera” mahai-inguru edo solasaldian parte hartuko du, produktuaren balio gastronomikoa eta Euskadiko alturako flotak jasangarritasunean dituen jardunbide egokiak sustatzeko.
“Basque Country Sustainable Tuna and Wine Country” sustapenen barruan egingo den topaketa Eder Monteroren Txikito jatetxean, Manhattanen, egingo da, eta gastronomoak eta ostalaritzako arduradunak izango dira bertan. Topaketa horretan sustapeneko bideoak eta PPTak proiektatuko dira, eta “Bermeo Tuna” produktuak, Arabako Errioxako ardoak, Euskal Sagardoa eta hiru lurraldeetako txakolinak dastatuko dira.
Bermeo Tuna World Capitalek, Unesco Etxearekin batera eta Bermeoko kontserba-en presen laguntzarekin, gastronomia-ekitaldia antolatzen du New Yorkeko Goi Mailako Foro Politikoaren (HLPF) esparruan. Hegalaburrari lotutako balio-katearen nazioarteko aintzatespena sustatzeko, eta arrantza arduratsuan eta ekoizpen jasangarrian lider gisa, baita mahastizaintza eta ardogintzaren sektorean ere, Bermeoko Atunaren Elkarteak “Euskadi, Atuna eta Ardo Jasangarria” izeneko sustapen gastronomikoko topaketa garatzen du, 18:30ean, 240 9th Ave, New York, NY 10001 helbidean dagoen Txikito jatetxean.
Helburua da EAEko produkzio-sektorea jasangarritasun integraleko jardunbide egokien erreferente gisa kokatzea – ingurumenekoa, soziala eta ekonomikoa –, eta topaketa estrategikoak sustatzea EAEko enpresa esportatzaileen eta AEBko merkatuko erosle, banatzaile eta preskriptore potentzialen artean.
Cusumano, Arroyabe, Alakrana, Serrats, Zallo, Campos eta Bolton Food enpresek hartuko dute parte, Wild Planet marka estatubatuarraren bidez. Atun jasangarriarekin egindako platerak sagardoarekin, txakolinarekin eta Euskadiko ardoekin uztartuko dira, HAZIrekin lankidetzan.
Bertan, CABTeko ordezkariekin Ignacio Serrats, Bermeo Tuna World Capitaleko lehendakariarekin eta biltzarrari lotutako erakundeetako ordezkariekin hitz egingo da. Mahai-ingurua: «Euskal Herriko atuna eta ardoa: Euskal eredua 360º lokalizazioaren eta iraunkortasunaren erreferente global gisa». Horren aurretik, atun dastaketa eta Euskal Herriko ardo, txakolin eta sagardo sorta bat egingo dira.